facebook tracking

Michael, varför ville du starta Capcito? Berätta gärna din story.
I över femton års tid har jag varit med och byggt flera bolag och investerat i över 30 startups. När bolagen växt har rörelsefinansiering varit en viktig faktor och ofta har checkkredit dykt upp som en bra idé - tyvärr blev det oftast nej från bankerna. Jag vet därför hur det är att svettas med likviditeten, både som VD, entreprenör och på styrelsenivå. Att hitta finansiering när man behöver den är verkligen inte lätt. 

När factoring dök upp på folks läppar var min första reaktion; iskallt, dyrt och krångligt. En stark aha-känsla infann sig när jag läste en artikel om factoringbranschen och att den omsatte $3100 miljarder och växt med 10% per år de senaste 25 åren. Då måste det ju användas av en massa företag, men branschen var ändå mossig. Då slog det mig vilken skillnad man skulle kunna göra. Tanken på hur man skulle kunna lösa problem som jag själv har haft var svår att släppa och jag började därför titta på aktörerna som fanns. Min åsikt var att de var kundovänliga, använde manuella processer, höga priser och tjänade otroligt mycket pengar. Här fanns det utrymme för att skaka om en hel bransch och göra något bra för alla företagare.

Det här blev startskottet till Capcito i början av 2014. Strax därefter träffade jag på Mattias Axlind, som var inne på samma tanke, men från perspektivet att använda realtidsdata för kreditbedömning. Där började Capcito ta verklig form.

Vill du lite kort berätta om vad din roll på Capcito innebär?Partnerskap är jätteviktigt för Capcito och där lägger jag ett stort fokus, inte minst på våra kommersiella partnerskap där vi bygger in våra tjänster i deras applikationer så att kunderna kan interagera med tjänsterna i sina egna fakturerings- och bokföringsprogram. Vi inte bara förändrar hur företag kan säkra finansiering, med automatiserade processer, utan vi förändrar även hur de kan aktivera en kredit eller sälja fakturor. Med några klick direkt i sitt bokföringsprogram, när det oftast är nästintill omöjligt att få finansiering eller att tar det veckor. Att etablera strategiska partnerskap är en stor del av mitt arbete. 

En annan stor del jag sitter med i perioder är kapitalanskaffning, relationer med investerare och upplåning. Jag skulle säga att min roll handlar mycket om generell försäljning och affärsutveckling på längre sikt. Vi jobbar väldigt tight med strategi i kärngänget och tittar ständigt på nya tjänster och produkter.

På vilket sätt märks det att Capcito är ett snabbväxande/entreprenörsdrivet bolag?
Capcito växer ständigt på olika sätt, med fler kunder, fler produkter, fler kollegor och fler partners. Idag är vi inte jätteaktiva när det gäller PR men även på den fronten kommer visynas och höras mer framöver.

Berätta något om dig som vi inte vet om.
Min stora passion, förutom familj, vänner och resor, är att utveckla företag och att se alla kollegor utvecklas. Växer de, så växer företaget. Det är både min hobby och mitt jobb, på gott och ont. Jag har startat och investerat i 30-talet bolag i olika branscher.

Något positivt entreprenörskapet är flexibiliteten och det möjliggjorde att jag kunde bo och jobba i Hong Kong mellan 2013 till 2015. Det var dessutom där jag började resan med Capcito. Jag älskar förändring och ser till att skapa den om den inte finns där.

Jobbar du redan på Capcito?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@capcito.com
  • Alma Källén
  • Anna Jardelid
  • Annika Wassholt
  • Boel Rödin
  • Carl Johnsson
  • Carl Jonsson
  • Henrik Dyberg
  • Jacob Dubois
  • Jesper Bergström
  • Johan Svanborg
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor